Interview vrijwilligers Vriendendiensten, Joop en Margit

30-03-2017


Met de komst van MijnJBZ hebben patiënten overal makkelijk inzicht in hun ziekenhuisgegevens. Om iedereen wegwijs te maken in MijnJBZ, zijn er de vrijwilligers van de Stichting Vrienden JBZ. Onder de naam Vriendendiensten informeren zij patiënten over het bestaan van MijnJBZ. Zij laten bovendien bij het MijnJBZ Servicepunt desgewenst zien hoe het portaal werkt. De Vrienden JBZ maken extra voorzieningen mogelijk die niet uit reguliere budgetten betaald kunnen worden.
 
Twee vrijwilligers van het eerste uur zijn Joop en Margit. Elke vrijdagochtend staan zij samen aan de Boulevard. Na drie maanden is het duo al goed op elkaar ingewerkt. Margit is degene die voorbijgangers aanspreekt: “Bent u al bekend met MijnJBZ?”. Als ze enthousiast zijn, neemt Joop ze mee naar de computer bij het MijnJBZ Servicepunt. Hier kunnen patiënten een demo van MijnJBZ bekijken. “Als ik ze achter het scherm heb, dan zijn ze om,” aldus Joop.

Het JBZ is voor Joop een oude bekende; 32 jaar is hij er werkzaam geweest, als laatst als hoofd Inkoop Goederenlogistiek in het oude GZG. Ook was hij vanaf de fundering actief betrokken bij de rondleidingen van de nieuwbouw. “Ik ken elke steen van dit ziekenhuis. Het is heerlijk om weer terug te zijn.”
 
Margit is studievoorlichter aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar ze middelbare scholieren informeert en enthousiasmeert voor een studie scheikundige technologie. “In de kern kun je met MijnJBZ thuis zien waarvoor je naar het ziekenhuis komt. Dat spreekt mensen aan. Over de privacy en veiligheid zijn patiënten kritisch. Dan leg ik uit dat MijnJBZ goed beveiligd is, mede dankzij het inloggen met DigiD én sms-verificatie. De meeste mensen zijn slechts vaag bekend met MijnJBZ. Ik ben dan ook veelal bezig met actief benaderen. Daarbij let ik goed op lichaamstaal. Je weet immers niet met welke boodschap iemand net de poli heeft verlaten.”
 
Joop ontvangt achter de computer vele positieve reacties: “Ze staan te trappelen om thuis hun eigen dossier te bekijken. Dankzij MijnJBZ kun je op je gemak kijken wat de arts nou eigenlijk verteld heeft. Ik denk dat mensen dat het gevoel geeft dat ze meer controle hebben. Laatst vroeg een mevrouw: ‘Mag ik dat allemaal zien?’. ‘Maar natuurlijk!’, zeg ik dan, ‘Het zijn uw gegevens.’”

 

Heeft een patiënt vragen over MijnJBZ? Of wil je zelf meer informatie? Loop dan langs bij de Vrienden! Een afspraak maken is niet nodig.
Waar? Boulevard, bij de Informatiebalie
Wanneer? Maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00-12.00 en 13.00-16.00 uur

 

Terug